Leestijd 3 - 4 min
Noortje Janssen van De Spoorzoeker in Roermond.
Gezonde jeugd, gezonde toekomst
De Spoorzoeker besteedt veel aandacht aan een gezonde leefstijl, vertelt intern begeleider Noortje Janssen. De aanpak? Bewegen en gezond eten vooral héél leuk maken.

De Spoorzoeker werd recent JOGG-school. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht, tegenwoordig vaker neergezet als ‘Gezonde jeugd, gezonde toekomst’. Met partners als Centrum voor Jeugd en Gezin, gemeente Roermond en sportverenigingen maakt de school kinderen en hun ouders bewuster van een gezonde leefstijl.

Om het ‘JOGG-schap’ te vieren, zou de dag voor de Koningsspelen Spoorzoeker Fit! plaatsvinden. Dat beloofde een spetterende dag te worden met sport, spel en gezond en lekker eten voor leerlingen en ouders. Helaas gooide ‘corona’ roet in het eten, maar van uitstel komt geen afstel, benadrukt Noortje. “We halen die dag zéker in.”

Vrolijk verleiden

“We zijn met regels over ‘eten’ op school steeds een beetje strenger geworden”, vertelt Noortje. Er gaat nu bijvoorbeeld een appel mee naar school in plaats van koek en pakjes sap maken steeds meer plaats voor water. Verder kiest het team voorál de weg van ‘vrolijk verleiden’.
Het draaiboek voor Spoorzoeker Fit! illustreert dat goed. Iedere leerling krijgt een waterbidon cadeau, er komen workshops watercocktails maken en kinderen kunnen lekker bewegen op het plein met uitdagend spelmateriaal. “We laten ook zien hoe je gezonde én betaalbare hapjes kunt maken.”

Sportclinics

Komende periode staan ook sport- en scoutingclinics voor leerlingen op de agenda. “Voor ouders voor wie een lidmaatschap van een sportclub niet betaalbaar is, biedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur mogelijkheden. Zo proberen we ook kinderen van ouders die het niet al te breed hebben, verder te helpen.”

JOGG-regisseur Maureen van Brandenburg.
Gemeente Roermond
“Samen een gezonde omgeving maken voor kinderen”

Maureen van Brandenburg is JOGG-regisseur bij gemeente Roermond. Zij helpt scholen en kinderopvangorganisaties die een gezonde leefstijl willen promoten en brengt allerlei partners samen die daarbij kunnen helpen. Zo ook bij De Spoorzoeker.

“Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is in 2010 ontstaan als landelijk initiatief”, vertelt Maureen. “Eén op de zeven kinderen bleek te zwaar, dus er moest iets gebeuren.” Inmiddels werkt 40 procent van alle gemeenten in Nederland met deze aanpak. Roermond startte in 2013 als eerste JOGG-gemeente in Limburg.

Sinds 2018 is Maureen JOGG-regisseur. “Ik geef scholen en kinderopvangorganisaties advies, breng ze in contact met zorgprofessionals die kunnen helpen, wijs ze de weg naar subsidies en verbind initiatieven van verschillende organisaties in het JOGG-netwerk”, licht ze toe.

Gezonde omgeving maken

Maureen: “JOGG gaat ervan uit dat een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. Thuis, school, de buurt, de sportvereniging: samen zorgen we ervoor dat kinderen gezond kunnen opgroeien.”
Hoe dan bijvoorbeeld? “Denk aan het speelplein extra uitdagend inrichten zodat kinderen meer gaan spelen of kinderen laten bewegen tijdens taal en rekenen”, schetst Maureen. “In kleine stappen kiezen voor een gezonder alternatief.”

Speelse mix

Ook Spoorzoeker Fit! is een initiatief dat goed aansluit op de JOGG-aanpak, denkt Maureen. “Tips voor gezonde voeding, lekkere dingen proeven, een quiz doen over voeding en spelletjes doen met begeleiders van Sportservice Roermond: dat wordt leuk!”

Marloes Linssen
Centrum voor Jeugd en Gezin
“Aandacht gezonde leefstijl inbedden in schoolprogramma”

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Midden-Limburg is dé plek voor vragen over opvoeden en opgroeien. En daar hoort ‘gezondheid’ zéker bij, vertelt Marloes Linssen, die als jeugd- en gezinswerker gekoppeld is aan De Spoorzoeker.

Met haar collega Anneloes is Marloes vanuit het CJG verbonden aan De Spoorzoeker en De Ortolaan, de collegaschool van De Spoorzoeker voor voortgezet speciaal onderwijs. Zij schuiven, net als bijvoorbeeld partners in jeugdzorg, aan bij overleggen over leerlingen en/of hun gezinnen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Laagdrempelig beschikbaar

“Wij proberen met spreekuren, sociale media en onze website vooral zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te zijn voor vragen over opvoeden”, vertelt Marloes.
Het CJG verzorgt regelmatig workshops op De Spoorzoeker en De Ortolaan voor leerlingen. Laatst nog over omgaan met sociale media. “Voor Spoorzoeker Fit! organiseren we straks ook leuke proefjes voor kinderen en ouders over gezonde voeding."

Inbedden in het schoolprogramma

Marloes bruist van de ideeën om vervolgstappen te zetten. “Samen met De Spoorzoeker en andere partners kijken we hoe we aandacht voor een gezonde leefstijl volgend jaar verder concreet kunnen maken en op een leuke, informele manier kunnen inbedden in het schoolprogramma.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Sterk onderwijs voor een betekenisvolle toekomst juni 2020
relevante categorieën 21e eeuwse vaardigheden, koers, netwerkpartners